Perfekt väder för en fm i skogen, växlande molnighet och lugnt. Utflykten startade vid Butbacken, Stjärnvik. Anders Abrahamsson berättade att där låg ett stort hus, med sex lägenheter, som revs i slutet på 1960-talet. Bute ingår i många ortsnamn. Bute=hästkarl. Butarna skötte transporterna från bruken i Lotorp och Finspång via Skuten – Åmlången – Glan till Norrköpings hamn.
Anders berättade också om torpen Danmark och Norge och visade oss på en varggrop. Norge är belagt i skrift redan på 1600-talet då det finns en notering i Risinge födelsebok att Per skomakares son föddes 1661.
Blött på flera ställen i skogen och Svartsjöbäcken forsade ut i Axsjön. Det är hopp om vår, björkar och blåbärsblom är på G.
Vid f.d. Värdshuset i Stjärnvik kom vi ut ur skogen igen. Det finns skriftlig dokumentation från 1721 om huset.
Utflykten avslutades med en havsörn över Åmlången.
Tack Anders Abrahamsson för en fint upplagd utflykt!
Eva Haraldsson