En liten svampkurs i två delar …
… två lördagar i augusti. Första tillfället träffades vi, 8 deltagare och jag vid Trummis och hade lite teori. Pratade om olika svampgrupper och hade en genomgång av mina medtagna svampar med artbestämning.
Andra tillfället, 5 deltagare … vi samlades vid parkeringen, men då vädret inte var det bästa så åkte bil upp till Trummis, varifrån vi startade dagen med en promenad till den närmaste lilla skogen. För en vecka sedan fanns här gott om svamp, men nu var tyvärr det mesta för gammalt. Vi var dock vid gott mod och hittade en del. Vi gjorde artbestämningar på plats och jag samlade på mig ett antal svampar ur olika grupper som deltagarna sen fick sortera in i olika grupper när vi var tillbaka vid Trummis. Tyvärr var de flesta sopparna angripna av larver eller svampsnylting.
Bland matsvamparna hittade vi:
snöbollschampinjon
kungschampinjon
citronslemskivling
kantarell
blek taggsvamp
olika kremlor
några strävsoppar
karljohan
rödbrun stensopp
finluden stensopp
Dessutom tittade vi förstås även på de flesta andra svampar vi hittade.
Anki Arvidsson