Efter några dagar med regn så blev det sol denna dag då vårt torps framsida nyinvigdes.  En stor värmande eld brann och de drygt fyrtio personer som samlats fick höra torpets historia. Arne Bard berättade om hur det 1683 uppfördes som ett soldattorp för två trumslagare. Måns Jonsson Hjort och John Källman blev de första som med sina familjer bodde i varsin våning i torpet. Därefter följde en rad av trumslagare innan torpet så småningom kom att tillhöra Viberga gård.

1975 blev Finspångs Biologiska förening hyresgäster och började renovera torpet så att det passade som föreningslokal. Närheten till Ölstadsjöns var en klar bonus och redan 1985 uppfördes ett fågeltorn vid strandkanten.

1989 blev vi en krets av Naturskyddsföreningen där vi för närvarande är drygt 450 medlemmar.

Efter historiken bjöds det på grillat vildsvin med sallad i tortilliabröd. Många passade på att titta in i vårt fina torp, för att sedan ta ett varv runt huset. Där kunde de beskåda den fjärilsrestaurang som trots att den är stängd fortfarande betjänar hungriga gäster.

Bo och Karin Tufvesson