Denna gråmulna morgon började med att en glada visade upp sig för oss som samlades på kyrkplanen.
Vid Sätersborg tog Jonas Karlsson hand om hela gruppen och under vandringen berättade han om odling och djur. Åkermarken används till odling av foder och på väg mot Pukeberget tittade vi på en vallodling med olika örter – klöver, käringtand, cikoria och svartkämpar. Under fikapausen på Pukeberget såg vi hjortar nere på maden. Sägnerna säger att berget en gång varit ättestupa och att jätten Puke bodde i bergets grotta. Därefter fortsatte vi genom fårhagarna och såg en del av de 100-tals Gotlandsfåren, som är specialiteten, och vidare genom hagar med ek och hassel mot f.d. torpet Lugnet. Jonas berättade om allt arbete familjen lägger ner på att återställa gamla igenvuxna hagar. Vid sista stoppet, Borggårds hoppbacke, blev det mycket minnen och nostalgi. Förutom gladan såg vi även ormvråk och en ensam ladusvala.
Tack Jonas och familjen som ordnat en trevlig och lärorik runda.
Eva Haraldsson