Den femte gruvutflykten gick till Baggetorps gruva i Tjällmo i grannkommunen. Väderprognosen var inte lovande och vi var lite undrande hur dagen skulle bli men vi fick en härlig promenad i vacker höstnatur från Sundtorpet vid Missunna och förbi Baggetorps gård genom Sahara sandöken och till resterna av verksamheten på gruvområdet.
Baggetorps gruva var igång 1944 – 1958. Hjalmar Johansson var en av dem som upptäckte och startade gruvverksamheten vid Baggetorp. Han föddes 1896 på gården Baggetorp.
Sedan lång tid tillbaka hade man stött på svartglänsande stenar i jorden. Tack vare Hjalmar Johansson och Werner Järnström blev de analyserade 1944. Man trodde knappt det var sant när det visade sig att de innehöll wolframmalm. Brytningen var särskilt intressant eftersom all import var avbruten under krigsåren.
Tack Sven-Erik som hade en perfekt grillglöd klar när vi kom till Sahara, korv + matsäck värmde gott.
Tack också till Eva för utmärkt guidning och författande av ovanstående text.
Karins bilder kompletterar inlägget.