Varför är maten så billig?
Så provocerande började Per Jensen, professor i etologi, föreläsningen. Vi är ju för det mesta vana vid att höra hur dyrt allting har blivit.
En intressant föreläsning, med jämförelser tidigt 1900-tal och nu.
-
Storskalighet – t.ex. på 1970-talet hade en äggproducent 200 hönor och idag har Sveriges största 1,5 milj. hönor.
-
Specialisering där varje producent har sin specialitet – mjölkproducent, köttdjursuppfödare, smågrisproducent, slaktsvinsuppfödare, äggproducent, slaktkycklingsuppfödare ….
-
Avel – före 1960 ca var den lågintensiv men är nu teknikdriven med få avelsföretag.
Samma storskalighet och specialisering gäller för djurtransporter och slakt.
I jämförelse med andra länder har ändå djuren i Sverige det bättre. Vi tillåter inte näbbtrimning av värphöns, slaktkycklingsanläggningar har 18 höns/m2 mot 40-45/m2. I slaktsvinuppfödning krävs halm och strö, svanskupering och fixering av grisande suggor inte tillåtet mm mm
Svaret på inledande frågan:
Det är djuren som betalar priset för den billigare maten!
TACK för en föreläsning som väckte många tankar och funderingar.
Eva Haraldsson
