Kl 19 samlades 11 medlemmar försedda med starka ficklampor på parkeringen bakom Coop i Åby. Målsättningen var att med hjälp av Lars och Lena Eriksson och lite tur skåda havsöringar i Torshagsån. Tiden var vald för att det dagtid är nästan omöjligt att se dem mot en mörk å botten.

Torshagsån rinner upp ur Glotternsjöarna, fortsätter genom Åby och rinner ut i Bråviken. Den är tillgänglig för havsöringen nästan upp till ett dämme vid utloppet på en mindre sjö.

Havsöringen tar sig upp i ån så här års för att leka.

Vi gick längs ån långsamt uppströms medan vi lyste intensivt med ficklamporna ner i vattnet för att hitta öringar. Ett flertal broar möjliggjorde ett bättre letande. Efter ca 800 m utan en skymt av öring stod vi på en bro och plötsligt var de där 3 st. En stor (hona) och 2 mindre (hanar?). Efter att vi betraktat dem någon dryg minut blev de störda och försvann nedströms. Efter att ha släckt lamporna i ett antal minuter tände vi igen och efter en stund kom honan tillbaka och började gräva en grop i botten gruset där hon tänkte lägga romen. Efter ytterligare en stund blev honan störd igen och försvann.

Vi tyckte nu att vi stört dem tillräckligt. Lyckliga över att ha haft turen med oss återvände vi till bilarna.

Peder Antonson